• 7 anni di garanzia
  • Alta capacità
  • Motore da 1500 watt

About us

 

Köksmaskinen Ankarsrum Assistent Original har sina anor ända tillbaka till 1937 då Electrolux köpte rättigheterna till maskinen och namnet från ett bolag i Eskilstuna. Assistent Original var då en köksmaskin för professionellt bruk och ansedd vara väl stor för vanliga hushåll. Civilingenjör Alvar Lenning fick därför i uppdrag att designa om köksmaskinen till en modell som passade för såväl vanliga hushåll som lanthushåll. Lenning byggde in de olika delarna i ett strömlinjeformat skal i lättmetall som gav maskinen ett genomarbetat helhetsintryck och var lätt att hålla ren. Motorstativet lackerades i en beige/crèmefärg, kitteln utfördes i rostfritt stål och kniv och rulle var i trä. År 1940, mitt under brinnande världskrig, lanserade electrolux nya köksmaskinen Assistent Original  som fick ett mycket positivt motagande. Det var också en maskin som anpassad för svenska förhållanden och svensk matlagningskultur.

Bruksanvisningen En Assistent i köket som medföljde presenterade köksmaskinens nio arbetssätt: vispa, blanda, knåda, mosa, röra, mala, riva, stoppa korv och passera. Ett kundomdöme från Fru M Tengvald i Åmsele lyder:

”Konstruktionen är synnerligen genomtänkt, ja man frestas att använda ordet genial. Jag skulle räkna det som en god gärning om jag kunde förmå en del fäder här på landet att köpa den och därmed lätta husmödrarnas tunga arbete.”

Under andra världskriget rådde livsmedelransonering och materialransonering vilket drabbade Assistent Original. När det gällde livsmedelransonering bifogades en speciell kristidskokbok för att på bästa sätt ta till vara på alla råvaror – inget fick gå till spillo.
Materialbristen efter andra världskriget gjorde att köksmaskinen mellan 1945 och 1949 hade en leveranstid på tre år. Detta var naturligtvis förödande för försäljningen, men hade man någon form av funktionsnedsättning i händer eller var försvagad och kunde få en läkare att skriva ett intyg på att en Assistent kunde underlätta situationen fick man förtur. Detta gjorde att Electrolux under de här åren fick ta emot en ansenlig mängd läkarintyg från kunder som ville ha sin köksmaskin så fort som möjligt.

Nya tillbehör lanserades löpande och för att hålla reda på alla tillbehör kunde man införskaffa ett specialinrett tillbehörsskåp i matchande beige/crèmefärg där alla tillbehören förvarades på ett överskådligt sätt. Om det inte fanns plats i köket för ett tillbehörsskåp kunde man istället specialinreda en kökslåda med lämpliga fack. Gratis ritning kunde rekvireras från Electrolux. För tillbehören skulle ligga samlade på en plats i köket och då helst så nära maskinen att man lätt kunde komma åt dem och undvika onödigt letande.

På 50-talet introducerades den tekniska nymodigheten centrifugalströmbrytaren. Den utgjorde köksmaskinens överbelastningsskydd, så om degen var för tung eller köttet som skulle malas för segt och varvtalet gick ned, ja då stannade maskinen. Under 1950-talet kom också ytterligare arbetsbesparande tillbehör som presenterades under parollen Enklare, godare, lättare, snabbare med Assistent specialtillbehör. På 50-talet infördes också kniv och rulle i plast i stället för trä, vilket var en stor förbättring och man slapp att träet svällde och sprack.


100 000 ASSISTENT ORIGINAL-MASKINER I DE SVENSKA HEMMEN

 

År 1957 såldes den 100 000:e maskinen och den 100 001:a köptes av Harry Martinson som gav den i julklapp till sin fru Ingrid:

”Anledningen att jag gav en sådan i julklapp? Ja, säger herr Martinsson, hushållsarbetet kräver mycket tid och jag tycker nog att en husmor bör få så stora arbetslättnader det går att ge henne. Assistent Original underlättar matlagningsarbetet i hög grad och dessutom – och det anser jag är det inte minst viktiga – den för in leken i köket. Den gör med andra ord arbetet roligare.”

1969 flyttade produktionen till Ankarsrum och samma år presenterades Assistent Variomat som var den största förändringen sedan introduktionen 1940. Strömlinjeformen ersattes med en kantig design i tidens mode inspirerat av bilindustrin i USA. Utöver den nya designen hade Assistent Variomat timer och steglöst hastighetsreglage. Assistent Original var den enda köksmaskinen på marknaden som hade de här finesserna och den blev på nytt en stor succé.

Köksmaskinen Assistent Original blev bara populärare och populärare och 1974 levererades den 250 000:e maskinen. Under 1970-talet var det mode med starka färger i köket och 1976 presenterades den första Assistent Original i ny färg – den moderika färgkombinationen orange och brunt.

År 1995 fick motorstativet en helt ny design igen. Strömlinjeformen fick en renässans, konsumenterna var trötta på det kantiga formspråket som varit standard sedan 1960-talet. För Assistent Original innebar den nya softa designen lite av en tillbakagång till den svepande strömlinjefrom som köksmaskinen ursprungligen haft. Detta var den tredje designen av köksmaskinen sedan introduktionen 1940.

2001 såldes fabriken i Ankarsrum till AB Traction och företagets nya namn blev Ankarsrum Industries. Ankarsrum Kitchen AB är ett av tre bolag i koncernen. Ankarsrum Motors AB tyngdpunkt ligger i produktion av likströms- och växelströmsmotorer och Ankarsrum Die Casting AB gjuter och efterarbetar aluminiumdetaljer.

 

Text: David Leidenborg, företagshistoriker

Loading